Cost per Hire van 500 euro

richard 12/02/2019 0 Comments

E

en van de meest leuke dingen blijft de kennismaking met nieuwe organisaties. Ik merk dat ik met veel zin altijd in de auto stap als ik ga kennis ga maken met een organisatie. Of je iets voor elkaar kan betekenen is oprecht altijd secundair en niet eens relevant bij een kennismaking. Het mooie aan een dergelijke ontmoeting is dat je de kans krijgt om te kijken en leren hoe het bij een specifieke organisatie eraan toe gaat.

Ik vind dat je voorafgaande elke meeting beslagen ten ijs moet komen. Concreet betekent dat ik altijd goed mijn huiswerk doe. Ik kijk kritisch naar de organisatie en zorg dat ik alles weet wat er te weten valt. En juist door dat te doen, komen er heel veel (goede) vragen in je op en leer je een organisatie daarna echt goed kennen in een gesprek. Wat mij echter altijd verbaast, is dat maar weinig organisaties weten wat hun daadwerkelijke Cost per Hire is. Een grote zorgorganisatie claimde laatst dat hun Cost Per Hire soms wel 500 euro is. Veel recruiters zullen meteen doorhebben dat dit niet kan kloppen, zeker binnen een drukkende sector als de zorg. Dat was dan ook een ongemakkelijk moment voor mij als iemand dat tegen je zegt.

Ehm…Cost per Hire?

Maar goed, voor de mensen die nu in paniek raken en niet eens weten wat de Cost per Hire is (CpH); simpel gezegd is de Cost per Hire een opsomming van alle gemaakte kosten om iemand aan te nemen.  Nu is de Cost per Hire een controversieel begrip wat veel discussie kan oproepen over de berekening en de waarde ervan. Nu vind ik dat je niet op de komma hoeft te weten wat je gemiddelde Cost per Hire is, maar een goede waarheidsgetrouwe indicatie is wel belangrijk. Je kan je namelijk helemaal in de berekening verliezen als je alles echt op de komma uit gaat rekenen, maar op zijn minst is het belangrijk om de meest belangrijke kosten mee te nemen. Voorbeelden:

  • Arbeidsuren c.q. arbeidskosten (opstellen vacature, sollicitatiegesprekken voeren etc.)
  • Systemen (marketingsystemen, ATS etc.)
  • Marketingkosten (Facebook, Indeed, LinkedIn etc.)

Cost per Hire - Made NL

Krijg meer grip

Door al kritisch een keer naar deze variabelen te kijken en deze door te rekenen voor verschillende vacature(groepen), krijg je al een goede indicatie van je gemiddelde kosten per hire. Volgens de Intelligence Group is de gemiddelde Cost Per Hire in 2019 €4.728. Het is een mooi getal om jouw Cost per Hire aan af te meten. Ook hier is het natuurlijk wel belangrijk om niet appels met peren te vergelijken en te kijken wat jij meeneemt en wat in het bedrag van de Intelligence Group staat. Ook externe marktfactoren zorgen voor een hogere of lagere Cost Per Hire. Binnen de zorg met het gigantische zorgtekort kan de gemiddelde Cost Per Hire voor specifieke vacatures flink oplopen.

De simpele boodschap is in ieder geval als organisatie, HR-manager en/of recruiter een keer door te rekenen wat jouw Cost per Hire is. Dat kan een kladje zijn of wat uitgebreider in Excel, maar reken het uit en kijk wat het getal met je doet. Verbaast het je? Nodigt het uit om het nog verder onder de loep te nemen? Door je Cost per Hire te kennen krijg je als organisatie meer grip op je recruitmentproces. Bovendien is het wat makkelijker praten als wij langs komen…